”Cel mai important aspect atunci când ţinem post este să păstram proporţia corectă între principiile nutritive, nu doar să excludem produsele de origine animală. Întrucât carnea, lactatele şi ouăle sunt principalele surse de proteine în dietă, pe perioada postului acestea trebuie substituite cu produse vegetale bogate în proteine, aşa cum sunt leguminoasele (fasole, linte , mazăre, naut, soia), nuciferele şi semintele.
Pentru a substitui grăsimile animale putem apela la măsline, avocado, nuci, alune, ulei de masline, ulei de floarea soarelui, palmier sau cocos’’, spune medicul gastroenterolog Elena Ciupercă pentru CSID.
Dieta în perioada postului este bogată în fibre, iar acestea provin din fructe (mere, pere, gutui, struguri, prune), legume (vinete, broccoli, conopidă, ardei, salată, rosii, dovlecei, păstăi, mazăre, varză ) şi cereale. Persoanele cu sindrom de intestin iritabil pot acuza o exacerbare a simptomelor de tipul balonării, crampelor abdominale, scaunelor diareice în perioada de post, iar asta din cauza fermentaţiei intestinale a fibrelor din dietă.